Att klara av ett teoriprov utgör en viktig del av att ta körkortet. Tillsammans med uppkörningen så är teoriprovet den viktigaste och svåraste delen. Här bortser vi från Riskettan och Risktvåan då dessa två viktiga delar klaras av de flesta och som mer handlar om att ge en elev kunskap om vilka risker som finns i trafiken – och hur man parerar dessa. Ett teoriprov däremot, där kan man underkännas och det som visat sig är att så många som hälften av de som skriver provet misslyckas. Är det för svårt och bör det utformas på ett annat sätt? Svaret är ett rungande nej.
Det man ska komma ihåg är att ett teoriprov visar upp att en elev de facto kan – rent teoretiskt – köra en bil på ett säkert sätt. Eleven vet hur man kör defensivt, miljövänligt och säkert och hen vet vad alla olika skyltar betyder samt vilka regler som gäller i olika typer av korsningar. Eleven i fråga vet också allt om bilens tjänste- och maxvikt och kan i och med detta också avgöra om hen får köra en bil med ett släp som väger x många kilon. Det handlar om kunskap för livet och det handlar om kunskap som ingen ska vara utan.
Rätt förberedelse inför ditt teoriprov
Att vårt teoriprov finns ska vi vara tacksamma för då det sållar fram endast de bästa och därigenom ger oss en tryggare trafiksituation. Att så många som 50% misslyckas med ett teoriprov handlar snarare om bristande förberedelse än om att provet i fråga är så svårt. Har du problem med att klara ett teoriprov? Här nedan följer några tips som kan ge dig ett godkännande:
- Plugga! Det finns inga genvägar – du måste läsa på om teorin innan du gör provet. Att plugga hårt kvällen innan är ett väldigt dåligt alternativ. Se till att läsa på lite varje dag under en längre tid – och varva detta med de hjälpmedel som finns på nätet. Där kan du göra tester och se vad du behöver träna extra mycket på.
- Sov gott och ät rätt. Se teoriprovet som en match och se till att både äta ordentligt och sova gott inför det. Ta gärna med en frukt också!
- Kom i tid. Kommer du försent till Vägverkets lokaler där provet ska skrivas så kommer du inte att få skriva provet i fråga. En enkel och rättvis regel.
- Ta med giltig ID-handling. Samma sak gäller för ID-handlingen – ingen giltig sådan? Inget teoriprov!
- Säg till innan. Behöver du skriva provet på ett annat språk än svenska eller behöver du något typ av hjälpmedel som en följd av exempelvis handikapp? Se till att meddela detta innan så finns det hjälp att få.