Lätt att gå handledarkurs i Stockholm

Det anordnas regelbundet en handledarkurs på trafikskolan i centrala Stockholm, eftersom det är förutsättningen för att man ska få övningsköra privat.

Det går mycket fortare att ta körkort om man tar körlektioner tillsammans med en pedagogiskt utbildad handledare och kombinerar detta med privat övningskörning. I genomsnitt behövs 20 – 30 körtimmar för att en nybörjare ska vara redo för uppkörning. Räknar man antalet lektioner på 40 minuter så skulle detta bli 30 – 45 körlektioner men har man möjlighet att övningsköra privat kan antalet lektioner minskas.

Det finns inget krav på att man ska ta lektioner på en trafikskola men det rekommenderas att man har minst 10 körtimmar innan man kör upp. Tidigare var rekommendationen 18 körtimmar och när antalet rekommenderade timmar minskade ökade antalet misslyckade uppkörningar. I körkortsutbildningen ingår krav på att man genomfört och klarat de obligatoriska riskutbildningarna. Dessa måste genomföras på en trafikskola, även om man övningskör privat.

En handledarkurs hjälper till att skapa en bra lärmiljö för eleven

Att få möjlighet till privat övningskörning gör det lättare att få ihop till sina nödvändiga körtimmar. Men för att öva med en privat handledare krävs det att både den som agerar handledare och den som lär sig köra, går en handledarkurs. Båda måste ha genomgått kursen men man behöver inte göra det tillsammans. Kurserna anordnas regelbundet hos auktoriserade trafikskolor.

När man går en handledarkurs i Stockholm får man tips om hur man lägger upp en bra utbildningsplan och vilka områden som är viktiga att fokusera på. Den som vill bli handledare ansöker om ett certifikat hos Transportstyrelsen. Eleven måste ha fått sitt körkortstillstånd för att få börja övningsköra. Det är en fördel om eleven har gått några lektioner på körskolan innan man påbörjar den privata övningskörningen. Som handledare kan det också vara en fördel att vara med på några av lektionerna.